Zarauztarrek arraste-sare handiak sartu zituzten XVI. mendearen hasieran, "Barredera-sareak" izenekoak. Sare horien helburu nagusia sardinak eta antxoak harrapatzea zen, gazitzeko eta, aldi berean, alburak ugari arrantzatzeko. Hala ere, eskabetxeriak ezarri zituzten arrain hori penintsula osoan merkaturatu ahal izateko. Eskabetxea sartzeak iraultza ekarri zuen; izan ere, XVI. mendeko 80ko hamarkadatik aurrera, arrantzaleek neguan harrapatzen zuten bisigua merkaturatzeko aplikatu zen. XVIII. mendera arte, bisiguaren arrantza izan zen udan Ternuako eta Artikoko bakailao- eta bale-arrantzetan parte hartzen zuten arrantzaleek neguan egin zuten jarduera nagusia. Bisigu eta beste espezie batzuen eskabetxeak egiteko, arraina galdara handietan frijitzen zen eta, ondoren, ozpinetan ontziratzen zen upel txikietan.
Izandako gorakada ekonomikoaren erakusgarri, Zarautztarrak hainbat etxe eta jauregiren jabe izatera iritsi ziren, horien artean Zarautz Jauregia nabarmendu behar delarik.
Izandako gorakada ekonomikoaren erakusgarri, Zarautztarrak hainbat etxe eta jauregiren jabe izatera iritsi ziren, horien artean Zarautz Jauregia nabarmendu behar delarik.
Zarautz Jauregia
XV. mendearen amaieratik aurrera, jauregiaren eraikuntzaren handitze faseak dokumentatzen dira, XVII. mendearen hasieran egungo orube osoa hartu zuen artekoa.
Azken eraikuntza-jarduera garrantzitsuak XVI-XVII. mendeetan izan ziren, hirugarren pisuaren altxaera, elizaren estribo-ostiko-arkua eta hegoaldeko hegala harriz egin zirenean. Azken handitze horretatik aurrera, etxeak hazteari utzi zion, eta, mende erdi geroago, bizilagunak izateari utzi zion. Horren ondorioz, eraikina degradatu egin zen, eta XVIII. mendean "erori" gisa aipatu zuten.